‹ Takaisin

Tiedotteet  |  27.01.2022

Kysy apteekista – älä googlaa

Terveyteen ja lääkkeisiin liittyvissä kysymyksissä kannattaa kääntyä apteekin ammattilaisen puoleen. Lääkeneuvontaa ja apua itsehoitolääkkeiden valintaan saa myös verkkoapteekissa.

Omikronaalto jyllää nyt Suomessa. Vaikka rokotetuilla tauti jää usein lieväksi, oireita voi lievittää apteekin itsehoitovalmisteilla.

– Koronaviruksen nostaman kuumeen hoitoon sopii niin ibuprofeeni- kuin parasetamolivalmisteet. Myös nuhan ja kurkkukivun hoitoon löytyy itsehoitolääkkeitä. Sopivien valmisteiden valinnassa kannattaa aina hyödyntää farmaseutin apua, muistuttaa viestintäfarmaseutti Taru Vanhala Apteekkariliitosta.

Suositus kuitenkin on, että positiivisen testituloksen saaneet ja oireilevat ihmiset eivät asioisi fyysisesti apteekissa. Apteekissa kuten muissakin julkisissa tiloissa on myös edelleen voimassa maskisuositus.

Jo yli 200 apteekkia Suomessa palvelee verkossa. Myös verkkoapteekissa saa lääkeneuvontaa ja apua tuotteiden valinnassa.

– Verkkoapteekista riippuen farmaseutin kanssa voi keskustella joko puhelimitse tai chatin välityksellä. Ohjeita saa niin reseptilääkkeisiin liittyvissä asioissa kuin itsehoitolääkkeiden valinnassakin, Vanhala kertoo.

Jos verkkoasiointi ei onnistu ja lääkkeille on akuutti tarve, kannattaa ottaa puhelimitse yhteyttä omaan apteekkiin. Tarvittaessa lääkkeet voidaan esimerkiksi toimittaa apteekin ulkopuolelle. Säännöllistä lääkitystä ei tule keskeyttää.

Apteekista apua myös kotitestaukseen

Mediat ja netti pursuavat koronauutisia ja -ohjeita. Verkossa surffaillessa kannattaa olla mediakriittinen.

– Koronan hoitoon mainostetaan mitä erilaisempia valmisteita ja kaikki netistä löytyvät hoitovinkit eivät ole suositeltavia. Osa hoitokeinoista voi olla jopa vaarallisia, Vanhala muistuttaa.

– Desinfioivan suuveden kurlaamisella tai nielemisellä ei tartuntaa voi estää, vaikka sellaiseenkin vinkkiin saattaa netissä törmätä. Apteekin neuvot perustuvat aina hoitosuosituksiin ja tutkittuun tietoon.

Viime aikoina apteekeista on paljon kysytty myös koronan kotitestaukseen liittyviä kysymyksiä.

– Kun virallisesta testauksesta monin paikoin on luovuttu, on kotitestaus lisääntynyt räjähdysmäisesti. Apteekista saa neuvoa myös kotitestien käyttöön liittyvissä asioissa.

Lisätietoja: viestintäfarmaseutti Taru Vanhala, Suomen Apteekkariliitto

taru.vanhala@apteekkariliitto.fi, p. 010 6801 462