tuotetiedostot (taksa)

Suomen Apteekkariliiton Taksa ylläpitää apteekkien tietojärjestelmien käyttämää valmistetietokantaa lääkkeistä, rohdosvalmisteista ja yleisistä kauppatavaroista.

Tietokannan ylläpito perustuu vakiintuneeseen käytäntöön, jossa apteekit käyttävät keskitetysti ylläpidettyä valmiste-, hinta- ja korvattavuustiedot sisältävää valmistetietokantaa. Samasisältöinen tietokanta on edellytys myös apteekkien ja Kelan väliselle lääkkeiden suorakorvausmenettelylle.

Tietokantaan tehdyt muutokset päivittyvät kaksi kertaa kuukaudessa, ja ne tulevat voimaan kuukauden 1. tai 15 päivä. Apteekkien lisäksi tuotetiedostomme ovat käytössä myös esimerkiksi lääkeyrityksissä, viranomaistoiminnassa sekä terveydenhuollon yksiköissä.

Lääkkeiden valmiste- ja korvattavuustiedot perustuvat saatavilla olevaan viranomaistietoon. Tiedot valmisteiden markkinoilla olosta sekä tukkuhinnoista perustuvat yritysten tekemiin tuoteilmoituksiin. Lääkelaki velvoittaa lääkeyrityksiä ilmoittamaan valmisteiden hinnat hintatietoja ylläpitäville tahoille (Lääkelaki 395/1987 37a§).

Ilmoitukset uusista tuotteista, valmiste- ja hintamuutoksista sekä markkinoilta poistumisesta tehdään Silmu-verkkopalvelussa tai tällä sivulla olevalla lomakkeella. Tuoteilmoituksella tehtävien muutostietojen tulee olla Apteekkariliitossa viimeistään julkaisuaikataulussa ilmoitettuna päivänä.

Mikäli yritys on tehnyt sopimuksen tietojen välittämisestä Lääketietokeskuksen vnr-verkkopalvelun kautta, muutokset välitetään Lääkevalmisteiden tiedostoon sopimuksen mukaisesti. Myös Lääketietokeskuksen kautta ilmoitetut tiedot ovat nähtävissä Silmu-verkkopalvelun kautta.

Yhteystiedot

Tuotetietopäällikkö
Suvi Levänen, p. 010 6801 412

Asiantuntijafarmaseutit:
Milla Kemi, p. 010 6801 415
Tua Sjöström, p. 010 6801 433
Sanna Rasimus, p. 010 6801 425

Sähköpostit:
taksa@apteekkariliitto.fi
etunimi.sukunimi@apteekkariliitto.fi

Aikataulu 2023

Suomeksi (pdf) >
På svenska (pdf) >
In english (pdf) >

Tuoteilmoituslomakkeet

Tuoteilmoituslomake (pdf) >
Product information form (pdf) >
Produktmeddelande (pdf) >

Hintojen laskeminen 1.1.2023 alkaen

Hintalaskuri / Prissättning / Price calculator (excel) >