‹ Takaisin

Tiedotteet  |  18.03.2015

Kysely: Apteekkien neuvontaa arvostetaan

Apteekkien asiakkaat pitävät apteekkien itsehoitolääkkeistä tarjoamaa neuvontaa tärkeänä ja saavat sitä aina halutessaan.

Tuoreen asiakaskyselyn mukaan yli kolme neljästä (77 %) apteekkiasiakkaasta pitää apteekkien itsehoitolääkkeistä tarjoamaa neuvontaa erittäin tärkeänä. Erittäin tai melko tärkeänä sitä pitää lähes kaikki (97 %).

Apteekissa saa itsehoitolääkkeistä neuvontaa aina, kun sitä tarvitaan. Tätä mieltä ovat lähes kaikki kyselyyn vastanneet (98 %). Vastaajina oli lähes 3 600 Avainapteekkien asiakasta eri puolilla Suomea 2.–15.2.

Apteekki tärkeä lähipalvelu

Suomalaiset ovat tasa-arvoisia lääkehankinnoissaan asuinpaikasta riippumatta, sillä lääkkeet ovat samanhintaisia kaikissa Suomen apteekeissa. Tätä samanhintaisuutta pitää erittäin tärkeänä 79 prosenttia ja melko tärkeänä 17 prosenttia vastaajista.

Myös apteekin läheinen sijainti ja asioinnin helppous ovat asiakkaille tärkeitä. Apteekkia piti tärkeänä lähipalveluna yli 95 prosenttia kyselyyn vastanneista. Apteekin tärkeys lähipalveluna korostuu etenkin pienillä, alle 20 000 asukkaan paikkakunnilla, joilla myös lääkkeiden samahintaisuus saa hieman enemmän kannatusta kuin suuremmilla paikkakunnilla.

Apteekki auttaa lääkehoidon seurannassa

Apteekeissa ympäri Suomen vietetään torstaina 19. maaliskuuta kansallista Lääkehoidon päivää. Teemapäivä keskittyy tällä kertaa lääkehoidon seurantaan.

Apteekkariliiton puheenjohtaja, farmasian tohtori Marja Ritala muistuttaa, että lääkehoitoon liittyvissä kysymyksissä voi ja kannattaa aina kääntyä apteekin lääkeasiantuntijan puoleen.

– Apteekissa kannattaa keskustella lääkkeen vaikutuksista sekä mahdollisista haittavaikutuksista ja ongelmista.

Esimerkkinä Ritala mainitsee juuri nyt ajankohtaisen allergian hoidon, jonka oikeasta toteutuksesta ja turvallisesta itsehoidosta kampanjoidaan parhaillaan apteekeissa.

– Jos tuntuu, että käytössä olevasta lääkkeestä ei ole apua, kannattaa apteekissa keskustella hoidon tehostamisesta tai lääkkeen vaihtamisesta toiseen.

Ritala muistuttaa, että myös lääkityksiin liittyvät muutokset kannattaa ottaa puheeksi, samoin muu käytössä oleva lääkitys itsehoitolääkkeitä ostettaessa.

– Apteekissa arvioidaan, sopivatko käytössä olevat lääkkeet yhteen uuden lääkkeen kanssa. Arviointia varten asiakkaalla olisi hyvä olla ajantasainen lääkekortti, jossa näkyy kaikki asiakkaan käyttämät lääkkeet. Apua tällaisen laadintaa voi kysyä lähimmästä apteekista.

Lisätietoja: apteekkari, FaT Marja Ritala, p. 050 525 2476 ja viestintäproviisori Tiina Kuosa, p. 010 680 1462.

Suomen Apteekkariliitto ry (www.apteekkariliitto.fi) on vuonna 1897 perustettu yksityisiä apteekkeja edustava yhdistys. Apteekkariliitto kehittää eettisesti ja ammatillisesti korkeatasoista apteekkitoimintaa osana terveydenhuoltoa ja tuottaa jäsenilleen apteekkitoimintaa tukevia palveluita.

Torstaina 19. maaliskuuta vietettävä Lääkehoidon päivä (www.laakehoidonpaiva.fi) on lääkkeiden käyttäjien ja terveydenhuollon ammattilaisten yhteinen valtakunnallinen teemapäivä, joka järjestetään vuosittain. Tänä vuonna teemana on lääkehoidon seuranta.