‹ Takaisin

Tiedotteet  |  16.07.2014

Suomalaiset tyytyväisiä apteekkeihin

Suomalaiset pitävät apteekkeja luotettavina, asiantuntevina ja vastuullisina yrityksinä. Lähes kaikki apteekkien asiakkaat ovat tyytyväisiä viimeisimpään apteekkikäyntiinsä.

Suomalaiset pitävät apteekkeja luotettavina, asiantuntevina ja vastuullisina yrityksinä. Lähes kaikki apteekkien asiakkaat ovat tyytyväisiä viimeisimpään apteekkikäyntiinsä.

Viimeisimpään apteekkikäyntiinsä on erittäin tai melko tyytyväinen 95 prosenttia apteekkien asiakkaista, ilmenee Taloustutkimus Oy:n toteuttamasta Suomalaisten apteekkiasiointi 2014 - tutkimuksesta.

Tyytyväisimpiä ovat iäkkäät asiakkaat, jotka myös asioivat apteekeissa muita useammin. Asiakkaat saa tyytyväisiksi erityisesti apteekkien palvelualttius, ammattitaito ja asiantuntijuus. Tyytymättömyyttä aiheuttavaksi tekijäksi mainittiin useimmin jonotus tai hidas palvelu, mutta peräti 43 prosenttia vastaajista ei osannut mainita yhtään tyytymättömyyttä aiheuttavaa tekijää.

Enemmän kuin yhdeksän kymmenestä suomalaisesta pitää apteekkeja luotettavina, asiantuntevina, turvallisina, rehellisinä ja vastuullisina yrityksinä.

Apteekkien määrää pitää riittävänä 92 prosenttia ja aukioloaikoja 77 prosenttia suomalaisista. Ikä, sukupuoli tai asuinpaikka ei juuri vaikuta näkemykseen apteekkien riittävyydestä. Nykyistä pidempiä aukioloaikoja toivoo vajaa kolmannes alle 50-vuotiaista ja lapsiperheistä. Tyytyväisimpiä asiakkaat ovat kauppakeskuksissa sijaitsevien apteekkien aukioloaikoihin, joita pitää riittävinä 84 prosenttia vastaajista.

Apteekkien tärkeimmiksi palveluiksi asiakkaat arvioivat lääkkeiden yhteensopivuuden tarkistuksen, lääkeneuvonnan sekä lääkevaihdon, jossa apteekki vaihtaa asiakkaalle määrätyn lääkkeen vastaavaan, mutta edullisempaan rinnakkaisvalmisteeseen. Reseptien uudistamista apteekin kautta sekä lääkehoidon onnistumista ja turvallisuutta tukevia palveluita pidetään lähes yhtä tärkeinä. Joka toinen (49 %) vastaaja pitää tärkeänä myös rokotuspalvelua, jossa esimerkiksi kausi-influenssarokotuksen voisi saada apteekkikäynnin yhteydessä.

Suomalaiset haluavat ostaa niin resepti- kuin itsehoitolääkkeensä apteekista asiantuntevan palvelun, neuvonnan, luotettavuuden ja turvallisuuden vuoksi. Ruokakaupasta itsehoitolääkkeitä haluaisi ostaa selvä vähemmistö (35 %) suomalaisista.

Valtio sääntelee lääkkeiden hintoja lääketaksalla, jonka vuoksi lääkkeen hinta on sama kaikissa apteekeissa ja apteekkien verkkopalveluissa. Tutkimuksen mukaan asiakkaat pitävät samahintaisuutta tärkeänä etenkin reseptilääkkeissä, joissa sitä kannattaa 88 prosenttia vastaajista. Selvä enemmistö (62 %) vastaajista katsoo, että myös itsehoitolääkkeiden hintojen pitää olla kaikissa apteekeissa samat. Samahintaisuus saa kannatusta etenkin naisilta.

Suomalaisten apteekkiasiointi 2014 –tutkimuksen toteutti Taloustutkimus Oy Suomen Apteekkariliiton toimeksiannosta 8.–24.5.2014 välisenä aikana. Puhelinhaastatteluina toteutettuun tutkimukseen vastasi yhteensä 1 001 iältään 18-79-vuotiasta suomalaista (ahvenanmaalaisia lukuun ottamatta), jotka asioivat apteekissa vähintään muutaman kerran vuodessa. Tutkimuksen virhemarginaali on enimmillään 3,2 prosenttia suuntaansa.

Lisätietoja: Viestintäjohtaja, proviisori Erkki Kostiainen, Suomen Apteekkariliitto, p. 050 566 8188

Suomen Apteekkariliitto ry (www.apteekkariliitto.fi) on vuonna 1897 perustettu yksityisiä apteekkeja edustava yhdistys. Apteekkariliitto kehittää eettisesti ja ammatillisesti korkeatasoista apteekkitoimintaa osana terveydenhuoltoa ja tuottaa jäsenilleen apteekkitoimintaa tukevia palveluita.

***

APTEEKKI SuomiAreenalla

Porin seudun apteekit ja Apteekkariliitto ovat mukana MTV:n ja Porin kaupungin SuomiAreenalla 16.-18.7.

Uudistuva APTEEKKI –paneelissa keskiviikkona 16.7. klo 15:45-17:00 keskustellaan apteekkien uusista palveluista. Telttaravintola Smilersissa Jazzkadulla ovat keskustelemassa sosiaali- ja terveysministeri Laura Räty, Fimean ylijohtaja Sinikka Rajaniemi, Lääkäriliiton varatoiminnanjohtaja Hannu Halila ja Apteekkariliiton puheenjohtaja Riitta Andersin. Paneelin juontaa MTV:n uutisankkuri Peter Nyman.

APTEEKKI-teltalla SuomiAreenan Kansalaistorilla mitataan sormien puristusvoimaa 16.–17.7. klo 10-17 ja 18.7. klo 10-15. Puristusvoima kertoo lihaskunnosta ja hyvä lihaskunto ennustaa pitkää ikää. Teltalla esitellään myös uusia APTEEKKI-tuotteita ja visaillaan itsehoitolääkkeistä. Lapsille on jaossa ilmapalloja.