‹ Takaisin

Tiedotteet  |  18.12.2018

Apteekkien aukioloajat ovat pidentyneet

Apteekkien aukioloajat ovat pidentyneet vuoden 2016 alusta, jolloin kauppojen aukioloajat vapautuivat. Apteekkariliiton keräämien tietojen mukaan apteekit ovat auki keskimäärin 57,6 tuntia viikossa ja laajemmin kuin julkiset terveyspalvelut.

Apteekit ovat arkisin avoinna keskimäärin 10 tuntia, lauantaisin 6,5 tuntia ja sunnuntaisin 5 tuntia. Joka päivä palvelevien apteekkien keskimääräinen aukioloaika on yli 61 tuntia viikossa. Kun mukaan lasketaan apteekit, jotka eivät ole auki viikon jokaisena päivänä, viikkoaukioloaika on keskimäärin 57,6 tuntia. Lauantaisin avoinna on 96 prosenttia ja sunnuntaisin 37 prosenttia apteekeista.

Sivuapteekkien, jotka ovat apteekkeja pienempiä yksiköitä, aukioloajat ovat lyhyemmät, mutta nekin ovat avoinna keskimäärin yli 40 tuntia viikossa. Sivuapteekeista avoinna on lauantaisin joka viides ja sunnuntaisin lähes joka kymmenes. Viikon jokaisena päivänä palvelevat sivuapteekit ovat auki yli 48 tuntia viikossa.

Kaupan aukioloaikojen vapautuminen heijastuu

Kauppojen aukioloaikojen vapautuminen vuoden 2016 alusta lukien näkyy myös apteekeissa, joita kauppojen aukiolosääntely ei ole koskenut. Aukioloajat ovat pidentyneet kaikissa apteekkien kokoluokissa vuoden 2016 alun jälkeen.

Eniten ja pisimpään ovat auki kauppakeskuksissa ja tavarataloissa sijaitsevat apteekit. Suurimmista apteekeista joka toinen on pidentänyt aukioloaikaansa, pienimmistäkin joka viides.

Pienistä apteekeista, jotka käsittelevät vuosittain alle 40 000 reseptiä, parhaiten ovat auki kaupunki- ja kivijalka-apteekit.

Apteekkariliitto toteutti aukioloaikakyselyn apteekeille 24.10.-7.11.2018. Linkki verkkokyselyyn lähetettiin sähköpostilla kaikille Apteekkariliiton jäsenapteekkareille. Tiedot saatiin 542 apteekista ja 128 sivuapteekista, joten vastausprosentti oli apteekkien osalta 89 ja sivuapteekkien 72. Otos oli edustava apteekkien koon ja sijainnin osalta.

Apteekkariliiton viime kesänä apteekeille tekemän kyselyn mukaan julkiset terveyspalvelut palvelevat suppeammilla aukioloajoilla kuin apteekit. Kyselyyn vastanneista apteekeista 70 prosenttia kertoi aukioloaikojensa olevan laajemmat kuin läheisellä terveysasemalla.

Lisätietoja: viestintäjohtaja Erkki Kostiainen, p. 050 566 8188, erkki.kostiainen@apteekkariliitto.fi

Apteekkiaiheisia julkaisuvapaita kuvituskuvia tiedotusvälineille kuvapankissamme: www.apteekkariliitto.fi > media > kuvapankki ja STT Info -uutishuoneessamme.

Suomen Apteekkariliitto ry (www.apteekkariliitto.fi) on yksityisiä apteekkeja edustava yhdistys. Apteekkariliitto kehittää eettisesti ja ammatillisesti korkeatasoista apteekkitoimintaa osana terveydenhuoltoa ja tuottaa jäsenilleen apteekkitoimintaa apteekkitoimintaa osana terveydenhuoltoa ja tuottaa jäsenilleen apteekkitoimintaa tukevia palveluita.