‹ Takaisin

Tiedotteet  |  18.03.2014

Apteekit kannustavat kysymään

Apteekeissa ympäri Suomen vietetään keskiviikkona 19. maaliskuuta kansallista Lääkehoidon päivää. Teemapäivä keskittyy tällä kertaa turvalliseen ja järkevään itsehoitolääkkeiden käyttöön.

Apteekeissa ympäri Suomen vietetään keskiviikkona 19. maaliskuuta kansallista Lääkehoidon päivää. Teemapäivä keskittyy tällä kertaa turvalliseen ja järkevään itsehoitolääkkeiden käyttöön.

Oikein käytettynä itsehoitolääkkeet ovat turvallisia, mutta niihinkin voi liittyä riskejä. Apteekkariliiton farmaseuttinen johtaja Sirpa Peura muistuttaa, että lääkkeen oikea käyttötarkoitus ja lääkkeen soveltuvuus on hyvä varmistaa aina apteekin asiantuntijalta.

– Farmaseutit ja proviisorit apteekeissa neuvovat oikean lääkkeen valinnassa ja varmistavat lääkkeen sopivuuden asiakkaalle. Huomioon pitää ottaa esimerkiksi asiakkaan sairaudet, muut lääkkeet sekä ikä ja tila, esimerkiksi raskaus ja imetys. Myös vitamiinit, hivenaineet, rohdosvalmisteet ja luontaistuotteet pitää huomioida, kun mietitään itsehoidon soveltuvuutta.

Peura muistuttaa, että apteekkien asiantuntijat ovat tärkeä osa suomalaista terveydenhuoltoa.

– Kannustan kaikkia lääkkeiden käyttäjiä hyödyntämään tätä osaamista jokaisella apteekkikäynnillään.

Ministeri Risikko mittaa paineet

Lääkehoidon päivänä apteekit ovat varautuneet asiakkaiden neuvontaan erityisellä panostuksella. Asiakastapahtumia ja luentoja järjestetään apteekeissa ympäri Suomen. Tapahtumat löytyvät osoitteesta www.laakehoidonpaiva.fi.

Yksi teemapäivää viettävistä apteekeista on helsinkiläinen Ruoholahden apteekki. Apteekkari Helena Heikkisen luotsaaman apteekin päivään tuo erityisen lisän sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikon vierailu.

Ministeri tutustuu apteekin itsehoitoneuvontaan Lääkehoidon päivänä klo 12.30–13.30. Vierailullaan hän haluaa nostaa esille apteekkien roolin järkevän itsehoidon tukijoina. Samalla hän muistuttaa, että neuvonnan varmistaminen on tärkeää myös apteekkien verkkopalveluissa ja palvelupisteissä.

Ministeri Risikko mittaa Ruoholahden apteekissa asiakkaiden verenpainetta ja keskustelee samalla heidän kanssaan kokemuksista apteekkien palveluista.

Tiedotusvälineet ovat tervetulleita seuraamaan ministeri Risikon vierailua Ruoholahden apteekkiin.

Lisätietoja: farmaseuttinen johtaja Sirpa Peura, p. 050 567 9005 ja apteekkari Helena Heikkinen, p. 045 636 0859. Ruoholahden apteekki sijaitsee osoitteessa Itämerenkatu 21, Helsinki.

Suomen Apteekkariliitto ry (www.apteekkariliitto.fi) on vuonna 1897 perustettu yksityisiä apteekkeja edustava yhdistys. Apteekkariliitto kehittää eettisesti ja ammatillisesti korkeatasoista apteekkitoimintaa osana terveydenhuoltoa ja tuottaa jäsenilleen apteekkiliikkeen harjoittamista tukevia palveluita.

Keskiviikkona 19. maaliskuuta vietettävä valtakunnallinen Lääkehoidon päivä (www.laakehoidonpaiva.fi) järjestetään sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikon aloitteesta. Apteekkariliiton jäsenapteekkien lisäksi mukana ovat muut lääke- ja terveysalan toimijat ja terveysalan viranomaiset. Teemana on itsehoitolääkkeiden järkevä ja turvallinen käyttö.