‹ Takaisin

Tiedotteet  |  19.02.2024

Lääkkeiden hintoja voidaan laskea myös nykyisessä apteekkimallissa

Lääkkeiden hintojen lasku ei edellytä kansalaisten arvostaman, terveydenhuollon tavoitteisiin perustuvan apteekkijärjestelmän purkamista. Hintoja voidaan laskea antamalla apteekeille mahdollisuus kilpailuttaa lääkehankintansa Ruotsin tapaan ja uudistamalla lääkkeiden verotusta.

Lääkkeiden hintojen alentaminen ei edellytä nykyisen, hyvin toimivan apteekkijärjestelmän purkamista. Mikäli lääkkeiden hintoja halutaan laskea, tarvittavat muutokset voidaan tehdä myös nykyisessä apteekkimallissa.

Apteekkariliiton mukaan lääkkeiden hintoja voidaan laskea antamalla apteekeille mahdollisuus kilpailuttaa lääkehankintansa Ruotsin tapaan ja uudistamalla lääkkeiden verotusta.

-Lääkkeiden hintoja voidaan laskea Suomessa purkamatta apteekkijärjestelmää, johon kansalaiset luottavat. Nykyinen, vahvasti terveydenhuollollisiin tavoitteisiin pohjautuva apteekkitoiminta tuo merkittävät säästöt yhteiskunnalle. Lääkejakeluun liittyvät uudistukset on tehtävä hallitusti, jotta ei vaaranneta hyvin toimivaa lääkehuoltoa ja maankattavaa apteekkien lähipalveluverkostoa, toteaa Apteekkariliiton puheenjohtaja Risto Kanerva.

Apteekit tuovat vuosittain miljardin euron säästöt terveydenhuollolle

Suomen apteekkitoiminta tuo asiantuntija-arvion mukaan vuosittain liki miljardin euron säästöt muulle terveydenhuollolle, kun asiakkaiden ei tarvitse lähteä lääkäriin tai päivystykseen, vaan vaiva hoituu apteekeista saatavalla neuvonnalla, itsehoitolääkkeellä tai lääkkeettömällä hoidolla.

- Lähiapteekkien ja apteekkien farmaseuttisen neuvonnan merkitys korostuu erityisesti nyt, kun monilla hyvinvointialueilla joudutaan karsimaan terveysasemaverkostoa. Apteekeilla on potentiaalia tukea muuta terveydenhuoltoa vielä nykyistä enemmän, Kanerva toteaa.

- Nyt pitää päättää, mitä apteekkitoiminnalta jatkossa halutaan. Halutaanko, että apteekki on osa terveydenhuoltoa ja lähipalvelua, vai onko se vain logistiikkaa.

Kanerva muistuttaa, että nykyisellä maankattavalla apteekkiverkostolla on myös merkittävä rooli lääkkeiden huoltovarmuudessa. Apteekeilla on lakisääteinen velvollisuus pitää varastossaan oman alueensa asukkaiden tarvitsemia lääkkeitä vähintään kahden viikon tarpeisiin.

Lääkkeet halpenevat, ruoka kallistuu

Kanerva ei pidä uskottavana Kaupan liiton viimeviikkoisia väitteitä siitä, että itsehoitolääkkeiden hinnat päivittäistavarakaupoissa halpenisivat.

- Suomessa on jo nyt maailman keskittyneimpiä ruokakauppoja. Ruoan hinta on Tilastokeskuksen mukaan noussut parissa kymmenessä vuodessa liki 60 prosenttia. Samaan aikaan reseptilääkkeiden kuluttajahinnat ovat laskeneet kolmanneksella ja itsehoitolääkkeiden hintakin noussut vain muutaman prosentin.

Kanerva muistuttaa, että apteekit eivät päätä reseptilääkkeen hintaa. Sen päättää lääkeyritys ja valtioneuvosto lääketaksalla.

- Poliittisilla päättäjillä on mahdollisuus laskea lääkkeen hintaa nykyisessä apteekkijärjestelmässäkin tekemällä muutoksia verotukseen ja sallimalla apteekeille ostoalennukset lääkkeissä. Nämä ovat täysin mahdollisia jo nyt, mikäli päättäjät näin haluavat.

Helsingin yliopiston farmasian tiedekunnan lääkehuollon ja huoltovarmuuden työelämäprofessorina toimiva Kanerva huomauttaa, että lääkkeiden hintojen laskemisessa pitää kuitenkin muistaa myös asian kääntöpuoli. Hinnalla on kytkös lääkkeiden huoltovarmuuteen ja lääkkeiden saatavuuteen Suomeen.

- Mitä alemmas lääkkeiden hintoja painetaan, sitä enemmän vaikeutuu lääkkeiden saanti maahan ja lääkkeiden saatavuushäiriöt Suomessa lisääntyvät.

Suomen lääkemenojen kasvu selittyy ensisijaisesti sillä, että väestö ikääntyy ja lääkehoidot kehittyvät. Yhä useampaan vaivaan on olemassa tehokas lääke. Lääkehoito on useimmiten edullisin hoitomuoto.

Lisätietoja: puheenjohtaja Risto Kanerva, p. 0505764333, risto.kanerva@apteekit.net tai viestintäjohtaja Erkki Kostiainen, p. 050 566 8188, erkki.kostiainen@apteekkariliitto.fi

Apteekki ei päätä reseptilääkkeen hintaa

  • Apteekki ei voi vaikuttaa reseptilääkkeen hintaan ja itsehoitolääkkeen hintaankin vain rajoitetusti.
  • Lääkeyritys päättää lääkkeen tukkuhinnan. STM:n Lääkkeiden hintalautakunnan pitää hyväksyä se, jotta lääke voi tulla Kelan korvaamaksi.
  • Lääkkeen vähittäishinta apteekissa lasketaan tukkuhinnasta valtioneuvoston päättämällä kaavalla eli lääketaksalla. Apteekki voi myydä itsehoitolääkkeen halvemmallakin tinkimällä omasta katteestaan.
  • Lääkkeen tukku- eli ostohinta apteekille on kaikille apteekeille sama ja ostoalennukset ovat kiellettyjä.
  • Apteekkiin jäävä osuus lääkemyynnistä on keskimäärin 18 %. Tästä osuudesta maksetaan kaikki apteekin kulut, joista palkkakulut muodostavat liki 60 %.
  • Progressiivisen apteekkiveron vuoksi suurelle apteekeille jää samasta lääkkeestä vähemmän katetta kuin pienelle. Apteekin katteeseen vaikuttaa myös lääkkeen hinta. Kalliissa lääkkeessä apteekin osuus jää jopa alle yhteen prosenttiin.