‹ Takaisin

Tiedotteet  |  21.06.2023

Lääkehaku auttaa löytämään puuttuvan lääkkeen kesälomareissullakin

Lääkehausta löytyy saatavuustietojen lisäksi myös lääkkeiden hinta- ja Kela-korvattavuustietoja.

Kesälomakauden alkaessa ja erityisesti juhannuksen tienoilla suomalaiset matkustavat paljon kotimaassa.

Mikäli kesälomareissulla tulee tarve hankkia lääkkeitä, voi lääkkeiden saatavuuden tarkistaa kätevästi verkon Lääkehaku-palvelusta. Apteekkariliiton muutama vuosi sitten julkaisema palvelu löytyy Apteekki.fi-sivuston etusivulta.

Palvelu tarjoaa ajantasaisen tiedon lähimmästä apteekista tai verkkoapteekista, jossa tarvittavaa lääkettä on saatavilla. Lääkehaku löytää samalla myös apteekin yhteystiedot.

− Asiakkaan kannattaa varmuuden vuoksi aina soittaa apteekkiin ja varmistaa lääkkeen saatavuus, ennen kuin hän lähtee sitä noutamaan, viestintäproviisori Elina Aaltonen Apteekkariliitosta sanoo.

Kalliimmat ja vähemmän käytetyt lääkkeet ovat apteekeissa usein tilaustuotteita. Jos lääkehaku näyttää, että lääkettä ei lähiapteekin varastossa ole, se ei tarkoita etteikö sitä saisi kyseisen apteekin kautta.

– Jos lääke on normaalisti saatavilla tukusta, se saadaan tilattua jokaiseen Suomen apteekkiin päivän parin tilausajalla, Aaltonen muistuttaa.

Lääkehausta löytyy saatavuustietojen lisäksi myös lääkkeiden hinta- ja Kela-korvattavuustietoja.

Lääkehaun lisäksi apteekki.fi-sivustolta löytyy myös Apteekkihaku. Apteekkihaku etsii nopeasti lähimmän auki olevan apteekin missä päin maata juhannusta tai kesälomaa viettääkään.

Ennakoimalla voi varmistaa, ettei lääkehoito keskeydy

Ennen lomareissulle lähtöä kannattaa myös varmistaa, että omat reseptit ovat voimassa ja niissä on lääkettä jäljellä. Säännöllisesti käytössä olevien lääkkeet kannattaa noutaa apteekista hyvissä ajoin.

– Maailmanlaajuiset lääkkeiden saatavuushäiriöt ovat lisääntyneet, joten lääkkeiden hakemista ei kannata jättää ihan viime tippaan. Näin apteekilla on tarvittaessa paremmin aikaa auttaa asiakasta niin, ettei lääkehoitoon tule keskeytyksiä, Aaltonen toteaa.

Jatkuvan lääkityksen kohdalla muistisääntö seuraavan lääke-erän noutamiseen on helppo: jos lääkettä hakee kerrallaan kolmeksi kuukaudeksi, seuraavan erän voi tulla hakemaan kolme viikkoa ennen edellisen loppumista. Kahden kuukauden ja kuukauden lääke-erissä voi olla liikkeellä kahta viikkoa ja viikkoa ennen.

Saatavuushäiriöistä huolimatta lääkkeiden saatavuus suomalaisissa apteekeissa on edelleen erinomaisella tasolla. Apteekkariliiton tänä keväänä toteuttaman toimitusvarmuustutkimuksenmukaan peräti 98 prosenttia resepteistä toimitetaan apteekeissa asiakkaalle heti. Puuttuvat lääkkeet toimitetaan päivän parin tilausajalla.

Lisätietoja: viestintäproviisori Elina Aaltonen, p. 010 6801 405, elina.aaltonen@apteekkariliitto.fi