‹ Takaisin

Tiedotteet  |  12.03.2012

Varmista lääkevalintasi apteekissa

Apteekkariliitto ja liiton jäsenapteekit jatkavat kampanjointia turvallisen ja tarkoituksenmukaisen itsehoidon puolesta.

Apteekkariliitto ja liiton jäsenapteekit jatkavat kampanjointia turvallisen ja tarkoituksenmukaisen itsehoidon puolesta.

Tänä vuonna Varmista valintasi! –teemat apteekeissa ovat kivun ja intiimivaivojen hoito, terveys ja elämänlaatu sekä kuivat silmät ja kuiva suu. Kevään ajan teemana on kivun itsehoito ja kesäksi teema vaihtuu intiimivaivojen hoitoon.

– Varmista valintasi -itsehoitoteemat ovat osa apteekkien tänä vuonna käynnistyvää lääkitysturvallisuushanketta, joka taas on osa kansallista Potilasturvallisuutta taidolla -ohjelmaa, kertoo Apteekkariliiton asiantuntijaproviisori Tuula Teinilä.

Apteekeissa lääkealan ammattilaiset auttavat varmistamaan, että itsehoito on tarkoituksenmukaista, turvallista ja tehokasta.

Apteekista neuvot kivun itsehoitoon

Ilman reseptiä saatavista itsehoitolääkkeistä suomalaiset ostavat eniten särkylääkkeitä. Yleisesti käytettyjen itsehoidon kipulääkkeiden käyttöön liittyy paljon virheellisiä käsityksiä, jotka johtuvat puutteellisesta tiedosta.

Tulehduskipulääkkeiden yleinen haittavaikutus on ruoansulatuskanavan limakalvovaurio. Haittariski kasvaa huomattavasti, jos tulehduskipulääkkeitä käytetään yhdessä esimerkiksi verenhyytymistä estävien lääkkeiden, monien mielialalääkkeiden, kortisonilääkkeiden tai samanaikaisesti muiden tulehduskipulääkkeiden kanssa.

Limakalvovaurion riskiä lisää myös yli 65-vuoden ikä, aikaisempi mahahaava tai helikobakteeritulehdus.

– Mitä useampi riskitekijä, sen suurempi todennäköisyys on saada haittavaikutuksia, Teinilä huomauttaa ja lisää, että haitta saattaa pysyä pitkään myös oireettomana.

Farmaseutti tai proviisori osaa neuvoa sopivimman kipulääkkeen asiakkaalleen. Hän osaa myös arvioida, vaativatko asiakkaan oireet lääkärissä käyntiä vai soveltuvatko ne itsehoitoon.

– Apteekin asiantuntemusta itsehoidossa kannattaa hyödyntää, jotta hoito onnistuu, Teinilä kannustaa.

Lisätietoja: asiantuntijaproviisori Tuula Teinilä, puh. 040 531 3728 ja viestintäproviisori Minna Svensk, puh. 040 513 28 23

Suomen Apteekkariliitto ry (www.apteekkariliitto.fi) on vuonna 1897 perustettu yksityisiä apteekkeja edustava yhdistys. Apteekkariliitto kehittää eettisesti ja ammatillisesti korkeatasoista apteekkitoimintaa osana terveydenhuoltoa ja tuottaa jäsenilleen apteekkiliikkeen harjoittamista tukevia palveluita.