‹ Takaisin

Tiedotteet  |  17.09.2012

Laihduttaminen vähentää lääkityksen tarvetta

Laihduttaminen ehkäisee monia sairauksia, kuten tyypin 2 diabetesta, astmaa, sydän- ja verisuonisairauksia, uniapneaa ja nivelrikkoa.

Laihduttaminen ehkäisee monia sairauksia, kuten tyypin 2 diabetesta, astmaa, sydän- ja verisuonisairauksia, uniapneaa ja nivelrikkoa. Puhjenneessa sairaudessa painonpudotus usein pienentää myös lääkkeiden tarvetta.

Tyypin 2 diabeteksessa laihduttaminen korjaa sokeritasapainoa, jolloin lääkitystä voidaan usein vähentää. Myös astmaatikko ja sydänpotilas pärjäävät usein kevyemmällä lääkityksellä laihduttuaan. Nivelrikossa sopiva liikunta ja laihduttaminen helpottavat kipuoireita ja parantavat liikkumista, jolloin särkylääkitystä ei välttämättä tarvita.

– Hienointa on tietenkin se, että vain muutaman kilon painonpudotus vähentää jo selvästi riskiä sairastua esimerkiksi tyypin 2 diabetekseen tai sydänsairauksiin. Naisilla viiden kilon laihtumisen tiedetään pienentävän polven nivelrikon riskiä jopa puolella, Apteekkariliiton asiantuntijaproviisori Tuula Teinilä motivoi.

Ruokavalio on laihduttamisen ja painonhallinnan kulmakivi. Liikunta auttaa onnistumaan.

Laihtumisessa on yksinkertaisuudessaan kysymys siitä, että syö vähemmän kuin kuluttaa ja painonhallinnassa siitä, että syö sen minkä kuluttaa. Haastavaa tämä kuitenkin on, sillä reilusti yli puolet suomalaisista on vähintäänkin liikapainoisia.

– Tehokkain tapa laihtua ja pysyä uusissa mitoissaan on edetä pienin askelin. Pienet muutokset ruokatottumuksissa ja liikunnassa pudottavat painoa helposti 5–10 prosenttia, mikä on jo terveyden kannalta merkittävää. Lisäksi maltillisessa laihduttamisessa menetetään pääasiassa rasvakudosta ja vain vähän lihaskudosta, Teinilä huomauttaa.

Tiukkojen dieettien avulla laihtuu, mutta painonhallinnassa ne toimivat huonommin. Dieettiruokavalio eroaa niin suuresti normaalista, että sen noudattaminen pitkiä aikoja on mahdotonta. Nopea laihdutusvauhti hidastaa myös aineenvaihduntaa, jolloin laihtuminen vaikeutuu.

– Yhtä oikeaa tietä onnistumiseen ei kuitenkaan ole. Tärkeää on huolehtia ruuan ravintosisällöstä, suosia pehmeitä kasvirasvoja, syödä reilusti kasviksia ja kuituja ja huolehtia riittävästä proteiinien saannista.

Apteekkariliitto ja liiton jäsenapteekit kampanjoivat turvallisen ja tarkoituksenmukaisen itsehoidon puolesta vaihtuvien Varmista valintasi -teemojen avulla. Syksyn ajan aiheena on laihduttaminen ja painonhallinta.

– Pysyvät elämäntapamuutokset vaativat motivaatiota. Apteekista voi hyvin kysyä neuvoja ja hakea tukea painonhallintaan liittyvissä kysymyksissä, Teinilä kannustaa.

Lisätietoja: asiantuntijaproviisori Tuula Teinilä, puh. 040 531 3728 ja viestintäproviisori Minna Svensk, puh. 040 513 28 23

Suomen Apteekkariliitto ry (www.apteekkariliitto.fi) on vuonna 1897 perustettu yksityisiä apteekkeja edustava yhdistys. Apteekkariliitto kehittää eettisesti ja ammatillisesti korkeatasoista apteekkitoimintaa osana terveydenhuoltoa ja tuottaa jäsenilleen apteekkiliikkeen harjoittamista tukevia palveluita.