‹ Takaisin

Tiedotteet  |  01.11.2011

Yli puolet apteekeista nyt eReseptivalmiudessa

Jo yli 420 apteekilla 16 sairaanhoitopiirin alueella on valmius toimittaa sähköisiä lääkemääräyksiä eli eReseptejä.

Jo yli 420 apteekilla 16 sairaanhoitopiirin alueella on valmius toimittaa sähköisiä lääkemääräyksiä eli eReseptejä.

Marraskuun alussa Suomen 818 apteekkitoimipisteestä 421 pystyy toimittamaan sähköisiä lääkemääräyksiä. Apteekit ottavat eReseptin kattavasti käyttöön ensimmäisinä. Kaikkien apteekkien on määrä olla mukana eReseptijärjestelmässä ensi huhtikuun alkuun mennessä. Julkisen terveydenhuollon määräaika umpeutuu 1.4.2013 ja yksityisen terveydenhuollon 1.4.2014.

Julkisessa terveydenhuollossa eReseptejä kirjoitetaan tällä hetkellä viiden sairaanhoitopiirin alueella. Tähän mennessä niitä on kirjoitettu liki 70 000 potilaalle yhteensä noin 220 000 kappaletta. Niistä jo yli 200 000 on noudettu apteekeista.

Sähköinen lääkemääräys tuo apteekkiasiointiin joitakin muutoksia.
– Sähköisen reseptin saaneen asiakkaan kannattaa ottaa apteekkiin mukaan lääkärin antama potilasohje ja Kela-kortti asioinnin nopeuttamiseksi. Kela-korttia tarvitaan edelleen myös lääkekorvausten saamiseksi suoraan apteekin välityksellä, opastaa asiantuntijaproviisori Iiro Salonen Suomen Apteekkariliitosta.

Salonen muistuttaa, että potilasohje ja Kela-kortti tarvitaan silloinkin, jos joku muu asioi sähköisen reseptin saaneen puolesta. Potilasohje sinällään ei ole resepti, mutta se sisältää tärkeitä tietoja määrätystä lääkkeestä.

– Sähköisen lääkemääräyksen merkittävimmät edut asiakkaalle ovat reseptien säilyminen tallessa, lääkitystietojen ja lääkehoidon parempi hallinta ja niiden myötä lisääntyvä potilasturvallisuus, Salonen luettelee.

Omia eReseptejään voi katsella maksutta Kansallisen Terveysarkiston (www.kanta.fi) Omien tietojen katselu –palvelussa, jonka käyttö on mahdollista verkkopankkitunnuksilla tai sähköisellä henkilökortilla. Palvelusta selviävät kaikki omat eReseptit, niiden voimassaoloajat ja jäljellä olevat lääkemäärät. Tiedot löytyvät myös lääkepakkauksen annostusohjetarrasta.

Luetteloa eReseptijärjestelmässä mukana olevista apteekeista ja muista terveydenhuollon toimipisteistä ylläpidetään Kansallisen Terveysarkiston verkkosivuilla.

Lisätietoja: Asiantuntijaproviisorit Iiro Salonen, puh. 041 436 1517 tai Toni Relander, puh. 050 324 0707. Lisätietoja myös http://www.apteekkariliitto.fi/tietopankki/eresepti.html

Suomen Apteekkariliitto ry (www.apteekkariliitto.fi) on vuonna 1897 perustettu yksityisiä apteekkeja edustava yhdistys. Apteekkariliitto kehittää eettisesti ja ammatillisesti korkeatasoista apteekkitoimintaa osana terveydenhuoltoa ja tuottaa jäsenilleen apteekkiliikkeen harjoittamista tukevia palveluita.