‹ Takaisin

Tiedotteet  |  22.09.2016

Tutkimus: Apteekkien kotimainen omistus tärkeää suomalaisille

Suomalaiset pitävät tärkeänä, että apteekit ovat kotimaisessa omistuksessa, ja että apteekin omistaja on terveydenhuollon ammattilainen. Lääkemyynnistä perittävät verot halutaan pitää Suomessa, ilmenee tuoreesta tutkimuksesta.


Valtaosa suomalaisista pitää erittäin (59 %) tai melko tärkeänä (26 %) sitä, että apteekit ovat kotimaisessa omistuksessa. Kotimainen omistus on tärkeää etenkin naisille, joista kaksi kolmesta (67 %) pitää sitä erittäin tärkeänä. Kotimainen omistus on keskimääräistä tärkeämpää myös nuorille ja nuorille aikuisille (15–24 v.), eläkeläisille (yli 65 v.) ja itäsuomalaisille.

Suomalaiset pitävät tärkeänä myös sitä, että apteekin omistaja on terveydenhuollon ammattilainen (proviisori). Lähes kaksi kolmesta (63 %) pitää tätä erittäin tärkeänä, naisista jopa kolme neljästä (74 %). Omistuksen rajoittamista proviisoreille pitävät tärkeänä etenkin nuoret ja nuoret aikuiset, eläkeläiset ja itäsuomalaiset.

Apteekkilupaa voi hakea muunkin maan kuin Suomen kansalainen, mutta hakijan ja apteekkiluvan saajan pitää olla Suomessa laillistettu proviisori.

– Käytännössä tämä on varmistanut kotimaisen omistajuuden. Apteekkitoiminta perustuu yrittäjyyteen lukuun ottamatta yliopistojen apteekkeja, jotka ovat Helsingin ja Itä-Suomen yliopistojen omistamia, Apteekkariliiton toimitusjohtaja Merja Hirvonen kertoo.

Tutkimuksen mukaan lähes kaikki suomalaiset pitävät joko erittäin (78 %) tai melko (15 %) tärkeänä sitä, että lääkemyynnin verot maksetaan Suomeen. Apteekkarit maksoivat viime vuonna valtiolle apteekkimaksuja ja veroja yhteensä noin 216 miljoonaa euroa.

Lääkelain säädöksistä johtuen apteekin yritysmuoto on toiminimi ja apteekkari toiminimiyrittäjä. Hirvosen mukaan omistusmuotorajoituksen poistaminen mahdollistaisi ulkomaisten apteekkiketjujen tulon Suomen apteekkimarkkinoille. Tällaisia Euroopassa toimivia kansainvälisiä apteekkiketjuja ovat muun muassa Phoenix, Celesio ja Alliance Boots.

Suomalaisten suhtautumista apteekkien omistukseen selvitettiin osana IRO Research Oy:n Tuhat suomalaista -tutkimusta, jonka tiedot kerättiin internetissä valtakunnallisessa kuluttajapaneelissa. Tutkimus tehtiin Suomen Apteekkariliiton toimeksiannosta. Tutkimusotos painotettiin iän, sukupuolen, asuinpaikkakunnan tyypin ja läänin mukaan vastaamaan suomalaista väestöä valtakunnallisesti. Tutkimushaastatteluja tehtiin 5.–14.9.2016 yhteensä tuhat. Tutkimuksen tilastollinen virhemarginaali on enintään 3,2 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Lisätietoja: Toimitusjohtaja Merja Hirvonen, p. 040 588 0841, merja.hirvonen@apteekkariliitto.fi tai viestintäjohtaja Erkki Kostiainen, p. 050 566 8188, erkki.kostiainen@apteekkariliitto.fi

Tulokset vastaajaryhmittäin >
Apteekkiaiheisia, julkaisuvapaita kuvituskuvia kuvapankissamme >

Suomen Apteekkariliitto ry (www.apteekkariliitto.fi) on yksityisiä apteekkeja edustava yhdistys. Apteekkariliitto kehittää eettisesti ja ammatillisesti korkeatasoista apteekkitoimintaa osana terveydenhuoltoa ja tuottaa jäsenilleen apteekkitoimintaa tukevia palveluita.