‹ Takaisin

Tiedotteet  |  19.06.2018

Kesä supistaa kunnallisia terveyspalveluita – apteekit palvelevat kesäsulkujenkin aikaan

Terveyskeskusten ja -asemien kesäsulut vaihtelevat viikosta jopa kymmeneen viikkoon. Keskimäärin sulut kestävät 4,5 viikkoa.

Pieniä palovammoja, nyrjähdyksiä, allergiaoireita, haavoja ja grilliruoan kovettamia vatsoja. Kesä on täynnä monenmoista sattumaa ja haaveria, joihin usein riittää hoidoksi lähiapteekista saatu apu.

– Itsehoito on usein riittävä apu pieniin ongelmiin, ja apteekin farmasian ammattilaiset osaavat kyllä arvioida, jos asiakkaan on syytä olla yhteydessä lääkäriin, Apteekkariliiton farmaseuttinen johtaja Charlotta Sandler kertoo.

Etenkin kunnallisten lääkäripalveluiden saanti on kesällä kuitenkin heikompaa kuin normaalisti terveyskeskuksien ja -asemien kesäsulkujen takia.

Apteekkariliiton tuoreen kyselyn mukaan joka viidennen apteekin lähin terveyspalvelu supistaa tai sulkee toimintansa ainakin muutamaksi viikoksi kesällä. Kyselyyn vastasi noin 300 apteekkia.

Terveyskeskusten ja -asemien kesäsulut vaihtelevat muutamasta viikosta jopa yli kymmeneen viikkoon. Apteekkareilta tulleiden tietojen mukaan sulut kestävät keskimäärin 4,5 viikkoa.

– Hyvän itsehoidon merkitys korostuu kesällä, kun kunnalliset terveyspalvelut heikkenevät. Vakavien ja nopeaa hoitoa vaativien oireiden kanssa tulee hakeutua päivystykseen, mutta pienten haavereiden, kesäflunssien tai allergiaoireiden takia käynti apteekissa usein riittää, Sandler sanoo.

Apteekkariliiton kyselyn mukaan kunnalliset terveyspalvelut palvelevat normaalistikin selvästi suppeammilla aukioloajoilla kuin apteekit: kyselyyn vastanneista apteekeista jopa 70 prosenttia palvelee laajemmilla aukioloajoilla kuin läheinen terveysasema.

Lähin apteekki on helppo löytää Apteekki-haun avulla osoitteesta www.apteekki.fi/apteekkihaku.

Apteekkiaiheisia julkaisuvapaita kuvituskuvia tiedotusvälineille kuvapankissamme: www.apteekkariliitto.fi > media > kuvapankki

Lisätietoja: Farmaseuttinen johtaja Charlotta Sandler, p. 050 543 0411, charlotta.sandler@apteekkariliitto.fi

Suomen Apteekkariliitto ry (www.apteekkariliitto.fi) on yksityisiä apteekkeja edustava yhdistys. Apteekkariliitto kehittää eettisesti ja ammatillisesti korkeatasoista apteekkitoimintaa osana terveydenhuoltoa ja tuottaa jäsenilleen apteekkitoimintaa tukevia palveluita.