‹ Takaisin

Tiedotteet  |  11.12.2013

Reseptilääkkeiden hinnat muuttuvat vuodenvaihteessa

Yli 41 euroa maksavat reseptilääkkeet halpenevat ja sitä halvemmat kallistuvat.

Yli 41 euroa maksavat reseptilääkkeet halpenevat ja sitä halvemmat kallistuvat. Kaikkein kalleimmat lääkkeet halpenevat jopa satoja euroja. Suurin hinnan nousu on 1,40 euroa.

Hinnanmuutokset johtuvat vuoden alussa voimaan tulevasta lääketaksan muutoksesta, josta valtioneuvosto päätti lokakuussa. Lääketaksa on hinnoittelukaava, jonka mukaisesti lääkkeen vähittäishinta apteekissa määräytyy lääkkeen tukkuhinnan perusteella.

Apteekeista ilman reseptiä myytävien Itsehoitolääkkeiden hinnoitteluun ei tule muutoksia, sillä muutos koskee vain reseptilääkkeitä. Itsehoitolääkkeiden hinnat säilyvät vuodenvaihteessa ennallaan ellei lääkeyritys muuta lääkkeensä tukkuhintaa.

Lääkkeet ovat jatkossakin samanhintaisia kaikissa apteekeissa, sillä apteekkien on noudatettava lääketaksaa lääkkeitä hinnoitellessaan. Myös lääkkeiden arvonlisäverokanta (10 %) säilyy vuodenvaihteessa ennallaan.

Uudistus muuttaa potilaiden ja Kelan välistä maksuosuutta korvattavissa reseptilääkkeissä. Muutosta on tarkoitus tasata alentamalla lääkekustannusten vuosittainen omavastuukatto eli ns. lääkekatto 670 eurosta 610 euroon. Lääketaksan uudistus ja lääkekaton alentaminen hyödyttävät potilaita, jotka joutuvat käyttämään kalliita lääkkeitä tai joiden vuosittaiset lääkeomavastuut ylittävän lääkekaton.

Lääketaksan uudistuksella turvataan myös lääkkeiden maankattavaa saatavuutta. Tavoitteena on, että apteekin myyntipalkkio reseptilääkkeen toimittamisesta perustuu nykyistä enemmän apteekin asiantuntijatyöhön ja lääkeneuvontaan ja nykyistä vähemmän lääkkeen tukkuhintaan.
Apteekeille uudistus on kustannusneutraali; uudistuksesta hyötyvät ne apteekit, joiden myynti painottuu halpoihin reseptilääkkeisiin. Apteekit, joista ostetaan hintavia reseptilääkkeitä, häviävät uudistuksessa.

Lääketaksan uudistus perustuu Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean toissa kesänä tekemään ehdotukseen lääketaksan muuttamisesta.

Näin reseptilääkkeen hinta muuttuu (pdf) >

Lisätietoja ja lisäesimerkkejä hintamuutoksista: Erkki Kostiainen, viestintäjohtaja, proviisori, Suomen Apteekkariliitto, p. 050 566 8188

Suomen Apteekkariliitto ry (www.apteekkariliitto.fi) on vuonna 1897 perustettu yksityisiä apteekkeja edustava yhdistys. Apteekkariliitto kehittää eettisesti ja ammatillisesti korkeatasoista apteekkitoimintaa osana terveydenhuoltoa ja tuottaa jäsenilleen apteekkiliikkeen harjoittamista tukevia palveluita.