‹ Takaisin

Tiedotteet  |  05.04.2013

Lääkevaihdon säästöt miljardiluokkaa

Apteekeissa tehdyt lääkkeiden vaihdot ovat säästäneet kymmenessä vuodessa potilaiden ja yhteiskunnan lääkerahoja noin 550 miljoonaa euroa.

Apteekeissa tehdyt lääkkeiden vaihdot ovat säästäneet kymmenessä vuodessa potilaiden ja yhteiskunnan lääkerahoja noin 550 miljoonaa euroa. Vaihtokelpoisten lääkkeiden hintakilpailu on tuonut vielä tätäkin suuremmat säästöt.

Lääkevaihto otettiin Suomessa käyttöön 1.4.2003. Apteekeissa tehdyt lääkkeiden vaihdot ovat säästäneet kymmenen vuoden aikana asiakkaiden rahoja yhteensä noin 433 miljoonaa euroa. Valtio on säästänyt sairausvakuutuksen lääkekorvausmenoissa noin 117 miljoonaa euroa.

Vielä lääkevaihtoakin suurempi merkitys on ollut vaihtokelpoisten lääkkeiden hintojen halpenemisella. Aiheesta ei ole olemassa tarkkoja lukuja eikä juuri tutkimustakaan. Kelan erikoistutkija Leena K. Saastamoinen arvioi perjantaina 5.4. ilmestyvässä Apteekkarilehdessä, että hintakilpailu lienee tuonut koko ajan suuremmat säästöt kuin lääkevaihdot.

Lääkevaihdon alettua kaksi kolmasosaa säästöistä tuli hintakilpailusta ja yksi kolmasosa lääkkeiden vaihtamisesta apteekeissa. Hintakilpailun merkitys oli samaa luokkaa huhtikuun 2009 jälkeen, kun lääkevaihtoa täydennettiin ottamalla käyttöön lääkkeiden viitehintajärjestelmä.

Lääkkeet halpenivat, ruoka kallistui

Lääkkeiden hinnoissa on tapahtunut päinvastainen kehitys kuin elintarvikkeiden hinnoissa. Tilastokeskuksen mukaan reseptilääkkeiden käyttäjät maksoivat lääkkeistään tämän vuoden helmikuussa yli 20 prosenttia vähemmän kuin huhtikuussa 2003. Samassa ajassa elintarvikkeet kallistuivat yli 30 prosenttia.

Hinnat ovat laskeneet eniten tietyissä masennuslääkkeissä, kolesterolilääkkeissä sekä vatsan liikahappoisuuden hoitoon tarkoitetuissa lääkkeissä. Niiden hinnat ovat pudonneet kymmenessä vuodessa jopa yli 90 prosenttia.

Apteekkien asiakkaat ja yhteiskunta ovat hyötyneet merkittävästi lääkevaihdosta. Apteekeille lääkevaihto ja lääkkeiden viitehintajärjestelmä ovat kuitenkin merkinneet talouden tiukentumista ja sopeutumista laskeviin hintoihin.

– Lääkevaihto ja viitehintajärjestelmä ovat heikentäneet apteekkien taloutta, sillä reseptilääkkeet muodostavat apteekkien myynnistä valtaosan, keskimäärin 80 prosenttia, sanoo talous- ja hallintojohtaja Ilkka Harjula Suomen Apteekkariliitosta.

Apteekin lääkemyynnin katteen määräävää lääketaksaa ollaankin muuttamassa niin, että myyntikate riippuisi nykyistä vähemmän lääkkeen tukkuhinnasta. Uudistus ei vaikuttaisi lääkkeiden käyttäjien eikä Kelan lääkemenoihin kokonaisuutena.

Lisätietoja: talous- ja hallintojohtaja Ilkka Harjula, p. 050 538 4458, ilkka.harjula@apteekkariliitto.fi tai viestintäjohtaja Erkki Kostiainen, p. 050 566 8188, erkki.kostiainen@apteekkariliitto.fi

Suomen Apteekkariliitto ry (www.apteekkariliitto.fi) on vuonna 1897 perustettu yksityisiä apteekkeja edustava yhdistys. Apteekkariliitto kehittää eettisesti ja ammatillisesti korkeatasoista apteekkitoimintaa osana terveydenhuoltoa ja tuottaa jäsenilleen apteekkiliikkeen harjoittamista tukevia palveluita.