‹ Takaisin

Tiedotteet  |  15.12.2015

Lääkekorvaukset muuttuvat vuodenvaihteessa

Muutoksilla tuetaan paljon lääkkeitä käyttäviä. Satunnaisesti lääkkeitä käyttävä saa jatkossa nykyistä vähemmän Kela-korvausta lääkkeistään.

Lääkkeiden Kela-korvaukset muuttuvat vuoden 2016 alusta lukien. Eduskunta päätti muutoksista tänään tiistaina (15.12.).

Suurin muutos nykyiseen verrattuna on uusi 50 euron alkuomavastuu. Alkuomavastuu tarkoittaa sitä, että asiakas maksaa korvattavat reseptilääkkeensä 50 euroon asti kokonaan itse. Vasta sen jälkeen korvattavasta lääkkeestä saa Kela-korvausta.

Alkuomavastuu ei koske alaikäisiä. Sitä aletaan soveltaa sen vuoden alusta lukien, jolloin henkilö täyttää 19 vuotta. Uusi alkuomavastuukausi alkaa aina vuoden vaihtuessa.

Peruskorvaus nousee hieman

Kun korvattavien lääkkeiden ostot ovat ylittäneet 50 euron alkuomavastuun, Kela alkaa maksaa osan korvattavan lääkkeen hinnasta. Korvattavat lääkkeet kuuluvat kolmeen eri korvausluokkaan kuten nykyisinkin. Peruskorvaus nousee nykyisestä 35 prosentista 40 prosenttiin, alemman ja ylemmän erityiskorvausluokan korvausprosentit (65 % ja 100 %) säilyvät ennallaan.

Ylemmän erityiskorvausluokan lääkkeestä asiakas maksaa kuitenkin vuodenvaihteen jälkeen nykyisen 3,00 euron sijasta 4,50 euron omavastuun asiointikertaa kohden.

Lääkekulujen vuosiomavastuu eli niin sanottu lääkekatto laskee hieman tämän vuotisesta ja on ensi vuonna 610,37 euroa. Lääkekattoon lasketaan mukaan alkuomavastuu ja kaikki korvattavista lääkkeistä maksetut omavastuut. Lääkekaton ylityttyä asiakas maksaa korvattavasta lääkkeestä nykyisen 1,50 euron sijasta 2,50 euron omavastuun asiointikertaa kohden.

Apteekki auttaa

Asiakkaan ei tarvitse itse huolehtia lääkekulujensa seuraamisesta. Tieto alkuomavastuun ja vuosiomavastuun täyttymisestä päivittyy apteekkien ja Kelan tietojärjestelmiin reaaliaikaisesti.

Asiakas voi myös itse seurata alkuomavastuun ja lääkekaton täyttymistä Kelan asiointipalvelussa, johon kirjaudutaan omilla verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella. Palvelu on osoitteessa kela.fi/asiointi. APTEEKKI.fi-sivuston lääkekorvauslaskurilla voi helposti selvittää lääkkeen hinnan ja omavastuun sen jälkeen, kun 50 euron alkuomavastuu on tullut täyteen.

Apteekit auttavat mielellään kaikissa lääkekorvauksiin liittyvissä kysymyksissä.

Lisätietoja paikallisesta apteekista ja Apteekkariliiton viestinnästä, viestintäproviisori Tiina Kuosa, p. 010 6801 462, tiina.kuosa@apteekkariliitto.fi

Liitegrafiikka: Lääkekorvaukset 1.1.2016 lukien (jpg) >

Suomen Apteekkariliitto ry (www.apteekkariliitto.fi) on yksityisiä apteekkeja edustava yhdistys. Apteekkariliitto kehittää eettisesti ja ammatillisesti korkeatasoista apteekkitoimintaa osana terveydenhuoltoa ja tuottaa jäsenilleen apteekkitoimintaa tukevia palveluita.