‹ Takaisin

Tiedotteet  |  14.03.2011

Apteekit neuvovat allergialääkkeen valinnassa

Siitepölylle allergisilla alkaa olla jo kiire aloittaa ennaltaehkäisevä lääkitys ainakin Etelä-Suomessa. Lepät ja pähkinäpensas ovat kevään ensimmäisiä pölyttäjiä. Oikea lääkevalinta kannattaa varmistaa apteekista.

Siitepölylle allergisilla alkaa olla jo kiire aloittaa ennaltaehkäisevä lääkitys ainakin Etelä-Suomessa. Lepät ja pähkinäpensas ovat kevään ensimmäisiä pölyttäjiä, ja ne kukkivat jo Keski-Euroopassa. Oikea lääkevalinta kannattaa varmistaa apteekista.

Apteekeissa huomataan usein virheellisiä käsityksiä allergiaoireiden hoidosta ja allergialääkkeistä. Esimerkiksi moni kortisonipelkoinen välttää turhaan kortisoninenäsuihkeita ja käyttää sen sijaan nenää avaavia tippoja tai suihkeita tukkoisuuden hoidossa.

– Allergisen nuhan hoidossa niitä tarvitaan vain tukkoisen nenän avaamiseen ennen kortisoninenäsuihkeen annostelua. Yli viikon yhtämittainen käyttö saattaa tukkeuttaa nenän entistä pahemmin, asiantuntijaproviisori Johanna Salimäki Apteekkariliitosta muistuttaa.

Allergisen nuhan hoidossa kortisonipelko on turhaa. Nenään annosteltavat kortisoninenäsuihkeet ovat turvallisia pitkäaikaisessakin käytössä.

Yleistä on myös, että silmätippoja ei käytetä säännöllisesti, tai että valmiste valitaan omin päin väärin. Aina ei tule mieleen, että oireet voivatkin johtua kuivasilmäisyydestä tai katupölystä eivätkä allergiasta.

– Antihistamiinitabletit ovat hyvä valinta lieviin ja tilapäisiin allergiaoireisiin, sillä ne helpottavat sekä nenä- että silmäoireita. Vaikeampiin ja pitkäaikaisiin oireisiin voi käyttää lisäksi nenään annosteltavia kortisoninenäsuihkeita tai allergiasilmätippoja, Salimäki neuvoo.

Siitepölyallergiaoireiden hoito kannattaa aloittaa ajoissa. Antihistamiinien vaikutus alkaa yleensä nopeasti, mutta kortisoninenäsuihkeet ja silmätipat tehoavat kunnolla vasta muutaman päivän säännöllisen käytön jälkeen. Hoitoa jatketaan niin kauan kuin siitepölyaltistus loppuu.

Kansallisen allergiaohjelman mukaan lievät allergiaoireet hoidetaan itsehoitona, jotta terveydenhuollon voimavarat voitaisiin keskittää vaikeiden allergioiden hoitoon ja pahenemisen ehkäisemiseen. Itsehoitoon tarkoitettujen allergialääkkeiden valikoima on nykyään varsin kattava, mutta oikea lääkevalinta kannattaa varmistaa apteekin ammattilaisilta.

Apteekeissa havaitaan usein, että asiakkaalla on puutteelliset, hoidon onnistumista vaarantavat tiedot itsehoitolääkkeistä. Virheellisiä käsityksiä itsehoitolääkkeistä ja niiden käytöstä oiotaan apteekeissa päivittäin. Usein joudutaan puuttumaan myös siihen, että asiakas on ostamassa itsehoitolääkettä sellaiseen käyttötarkoitukseen, johon lääkettä ei ole lainkaan tarkoitettu.

Apteekkariliiton jäsenapteekkien Varmista valintasi -teemavuoden tavoitteena on edistää itsehoitolääkkeiden oikeaa ja turvallista käyttöä ja lisätä itsehoidolla saavutettavia hyötyjä, esimerkiksi vähentää tarpeettomia lääkärissäkäyntejä. Teemavuosi keskittyy maalis-toukokuussa allergialääkkeisiin, kesä-elokuussa mahalääkkeisiin, syys-lokakuussa ihotautilääkkeisiin ja marras-joulukuussa flunssalääkkeisiin.

Apteekeissa asiakkaita kannustetaan kysymään ja päivittämään tietonsa julisteiden, hyllypuhujien ja näyttötauluilla esitettävien tietoiskujen avulla.

Lisätietoja: asiantuntijaproviisori Johanna Salimäki, puh. 050 331 4521 ja asiantuntijaproviisori Tuula Teinilä, puh. 040 531 3728

Suomen Apteekkariliitto ry (www.apteekkariliitto.fi) on vuonna 1897 perustettu yksityisiä apteekkeja edustava yhdistys. Apteekkariliitto kehittää eettisesti ja ammatillisesti korkeatasoista apteekkitoimintaa osana terveydenhuoltoa ja tuottaa jäsenilleen apteekkiliikkeen harjoittamista tukevia palveluita.